Barista alapok

A kávénak is megvan az a meséje, mikor az egyszeri srác elmondja az ötletét a befektetőnek. Ültetni kell kávécserjét, persze nem akárhova, meg majd lesz szüret, stb, stb. Jó, de hol lesz ebben a nagy üzlet? – kérdezi a befektető.

A kávéüzletág évről-évre növekszik. És hogy hol van ebben a biznisz?

A most általános presszókávé kultúra az olasz kávéfőzésre épül. Bár a filteres is nagyon jön fel – egy teljesen más kávékultúrát építve.

Szóval mindent hihetetlen pontossággal kitaláltak. Vegyük a kávégépet. Kb 120 fokos víz van benne nyomás alatt. A fejnél, ahova a főzőkart tesszük kb 80-90 fok van. A karokat állandóan a fejen kell tartani. Tehát, ha elkészítünk egy kávét, kitisztítjuk, és visszatesszük. A csészék a tetején nem száradnak, hanem kb 30 fokon vannak tartva.

Készítésnél először a karba tesszük a darált kávét, tömörítjük, feltesszük a fejre, és elindítjuk a főzést. Csak utána nyúlunk a csészéért, és tesszük a kifolyó alá. Ha előbb csészézünk, akkor már a fej belsejében lévő hő elkezdi égetni a kávét, rontva a minőségét.

Mire lefő a presszó, kb 4 cl, nagyjából szürcsölhető hőmérsékletű lesz.

Ahhoz, hogy ez így legyen, profi gép kell. Egy három milliós gép, nagyjából egy új, jól felszerelt Fiat 500-nak felel meg – ha már az olaszoknál tartunk. Van Ferrari is.

Szóval a biznisz nem csak a kávé termesztés, hanem a gépek, őrlők, tisztítószerek, csészék, stb, stb. És ne feledkezzünk meg a tanfolyamokról, ahol baristává képeznek minket.

És akkor még egy árva szó nem esett a tejes kávékról.

Az egyik legizgalmasabb kávés össznépi banzáj a Kávé Bazár idén március 3-4-én lesz az Akváriumban. Barista versenyek, bemutatók – ha valakit érdekel. Én nagyon bírom.

 img_5020a.jpg