Dry Martini
De mitől dry? És honnan tudja ránézésre James Bond, ha keverve kapja, és nem rázva?
Először tisztázzuk, mi az a Martini. Egy vermut. Magyarul ürmös. Valami égetett szeszbe fűszernövényeket áztatnak, köztük az ürömfüvet is. Aztán ezt keverik a borhoz. Lényeg a bor. Néha cukrozzák is.
Most nézzük a Dry Martinit. Megint a Nemzetközi Bártender Unióra hivatkozok: felejthetetlen.
6 cl gin
1 cl száraz vermut
Az összetevőket öntsd keverőpohárba jéggel. Keverd meg jól. Öntsd Martinis pohárba. Citromhéj olajjal illatosítsd, és olivabogyóval kínáld.
Szóval a Martini – már ha Martinival készítik – alig van benne. Inkább a gin. A kulturált ginfogyasztók koktélja. A legenda szerint vannak olyan helyek, ahol csak elhúzzák a Martinis üveget a pohár felett – pár csepp esetleg. Sőt, van, ahol csak megmutatják az üveget az italnak.
Szóval attól dry, hogy minél kevesebb legyen benne – mármint a Martini.
David A. Embury könyvében, Az italkeverés művészete, a martini egyike a hat alapitalnak. Nem csoda, ha alig kell. Mindig ott áll a polcon.
James Bond ennek az italnak egy változatát issza. Vodka Martini. Ugyanaz, csak gin helyett vodkával.
És rázva kéri.
És itt jön a bor kérdés vissza.
Ha a bort rázzuk, megtörik. Ha jéggel rázzuk shakerben, akkor jégszemcsék is kerülnek az italba. Szóval opálos lesz a koktél.
A bartenderek azért készítik keverőpohárban, hogy szép, átlátszó ital maradjon. Azért ez nem fog ki egy MI6 ügynökön.
.