Dry Martini

De mitől dry? És honnan tudja ránézésre James Bond, ha keverve kapja, és nem rázva?

martini02.jpg

Először tisztázzuk, mi az a Martini. Egy vermut. Magyarul ürmös. Valami égetett szeszbe fűszernövényeket áztatnak, köztük az ürömfüvet is. Aztán ezt keverik a borhoz. Lényeg a bor. Néha cukrozzák is.

Most nézzük a Dry Martinit. Megint a Nemzetközi Bártender Unióra hivatkozok: felejthetetlen.

6 cl gin

1 cl száraz vermut

Az összetevőket öntsd keverőpohárba jéggel. Keverd meg jól. Öntsd Martinis pohárba. Citromhéj olajjal illatosítsd, és olivabogyóval kínáld.

martini01.jpeg

Szóval a Martini – már ha Martinival készítik – alig van benne. Inkább a gin. A kulturált ginfogyasztók koktélja. A legenda szerint vannak olyan helyek, ahol csak elhúzzák a Martinis üveget a pohár felett – pár csepp esetleg. Sőt, van, ahol csak megmutatják az üveget az italnak.

Szóval attól dry, hogy minél kevesebb legyen benne – mármint a Martini.

David A. Embury könyvében, Az italkeverés művészete, a martini egyike a hat alapitalnak. Nem csoda, ha alig kell. Mindig ott áll a polcon.

James Bond ennek az italnak egy változatát issza. Vodka Martini. Ugyanaz, csak gin helyett vodkával.

martini04.jpeg

És rázva kéri.

És itt jön a bor kérdés vissza.

Ha a bort rázzuk, megtörik. Ha jéggel rázzuk shakerben, akkor jégszemcsék is kerülnek az italba. Szóval opálos lesz a koktél.

martini03.jpeg

A bartenderek azért készítik keverőpohárban, hogy szép, átlátszó ital maradjon. Azért ez nem fog ki egy MI6 ügynökön.

.