A Harvey Wallbanger sztori

maxresdefault_1.jpg

A Galliano 1896-tól készít vanília likőrt. Igazából egy vaníliás gyógynövénylikőr. Később készítettek egy intenzívebb vaníliás változatot. Na, ezzel indult a Wallbanger sztori.

Valahogy kitalálták, Amerikát kéne megcélozni. Biztos nagy piacot láttak.

Az alap sztori rém egyszerű – a koktélt a legendás, Donato “Duke” Antone nevű bármixer találta ki. Állítólag a White Russian is az ő szüleménye, legalábbis ezt állította, ‘92-ben bekövetkezett haláláig.

A sztori szerint Duke az 50-es években vezette a Blackwatch Bart a legendás Beverly Hills-i Sunset Boulevard-on. A vendégek között rendszeresen megfordult Tom Harvey nevű szörfös is, akinek Manhattan Beach után a Blackwatch volt a második otthona. Duke állítólag róla nevezte el a koktélt, melyet 1952-ben talált ki, Harvey Wallbanger-nek.

Kis szépséghibája a történetnek, hogy semmi feljegyzés sincs se Tom Harvey-ról, sem a Blackwatch Bar-ról. Sőt, Duke akkoriban a connecticut-i Hartfordban élt és üzemeltetette mixeriskoláját.

Kottra ’Dedi’ Dezső elmesélésében a sztori kicsit más. Harvey megnyer egy versenyt, és kedvenc italát, a vodka-narancsot – Screwdriver – bártendere egy kis vanília likőrrel ízesítette, amiből végül annyit ivott, hogy faltól-falig tántorgott. Így Wallbanger.

Harvey Wallbanger – az IBA, International Bartenders Association szerint kortárs klasszikus!

 harvey_allbanger_drink_2.jpg

4,5 cl vodka

9 cl narancslé

1,5 cl Galliano – a tetejére öntve

 

Valószínűleg volt egy elődje ennek a koktélnak, gondolom a Galliano Amerikába érkezése előtt, ami nem vanílialikőrrel, hanem narancslikőrrel készült.

E szerint Harvey Wallbanger, azaz Falon Dörömbölő Harvey egy kaliforniai bár törzsvendégéről kapta a nevét, aki ezzel a falütögetéssel adta le a rendelést. Az ehhez tartozó recept egy kicsit más:

5 cl vodka

2,5 cl friss narancslé

2,5 cl Triple Sec

Talán ez lehetett az igaz sztori, az eredeti koktéllal. Ezek az összetevők épp kitöltenek egy hagyományos Y poharat.

A Harvey Wallbanger a 70-es években lett népszerű, ami véletlenül egybeesett azzal, hogy a Gallianot az Egyesült Államokba importáló cég, új marketingigazgatót nevezett ki, George Bednar-t.

Sejtem benne állt össze a kép, hogy mi is lesz a Galliano vezető koktélja. Talán találkozott Duke-kal is. Lényeg, hogy egy profi kampány indult, sőt megszületett Tom Harvey, a szörfös rajzfigurája is.

hw2.jpg hw4.jpg

Közben valahogy a vanílialikőr az a Galliano lett.

hw3.jpg


És mi lett november 8-a?

national-harvey-day-fb.jpg