Festőiskola

Nagyon szeretem csinálni.

Mindenkinek azt mondom, egy fél év alatt megtanítom rajzolni. Persze ez nem igaz. Rögtön az első héten.

Utána már csak gyakorlás van hátra.

Szóval, úgy kezdem, hogy egy nagyon egyszerű beállítást teszek elé. amit négy-öt tónussal le lehet rajzolni. És ha ezek a tónusok követik a látottakat, akkor már ott is van az egész térben. Persze lehet, hogy iszonyú béna formailag, de működik a tér. Azért tényleg meg kell figyelni a tónusokat. Melyik a legsötétebb, melyik a legvilágosabb, és köztük a maradék három, hol van.

Aztán, ha rajzolsz rendszeresen, egyre ügyesebb lesz a kezed. Bejáratódnak idegpályák, és már mindent le tudsz rajzolni – lehet pár év múlva.

Most Emő örvendeztetett meg egy képpel.

 img_5072.jpg

Azt még nagyon szeretem, ha valaki új jön, hogy látom, mivé válhat az a folyamat, amit elkezd. Látom, hogy milyen motívumok érdeklik, milyen kompozíciók izgatják, hogy szerkeszti a teret egy képen belül. Aztán elindul egy gyakorlási folyamat, ami néha azért nehéz. Van, hogy sokáig nem halad semerre. Aztán hirtelen összeáll az addigi sok befektetett energia egy új rendszerbe. És akkor az, egy komoly szintlépés. Persze rögtön új kihívások lesznek. Hiába csináljuk több évtizede – mindig van új.

Végül is ezért csináljuk.

Ha azt mondanám, hogy egy hét és tudsz rajzolni – úgyse hinnéd el. Pedig tényleg mindent tudsz már – érted a rendszerét – egy hét alatt.