Igazából szerelem
Az amerikai típusú kevert italok – a koktélok – mindig remek lehetőségeket rejtenek.
Én nagyon szeretem a magyar alapanyagokat.
Vegyük például s Czidert.
Ezt két csaj csinálja, Kata és Orsi. Igazából szerelemből.
Nekem az tetszik nagyon, hogy van édes és száraz is belőle. És amit imádok, hogy nincs benne tartósítószer. Akármelyik bolti forgalomban lévő cidernél kiérzem, a furcsa utóízt, amit a tartósító okoz.
Szóval szuper két csaj!
A Cziderrel azt találtam ki, hogy pálinka+Czider+valamilyen bitter. A körte és a szőlőpálinka jött be legjobban. Ez a két íz, ami – szerintem – jól harmonizál ezzel a ciderrel. Se el nem nyomja, se át nem írja, kellemesen erősíti, és kiegészíti az alma ízt.
És a bitter. Imádom. Pár csepp kell egy italba. Kedvenceim: csoki, grapefruit, narancs és zeller bitter.
Az édesből:
4cl szőlőpálinka
édes Czider
2-3 csepp csokoládé bitter
A szárazból:
4cl vilmoskörte pálinka
száraz Czider
2-3 csepp zeller bitter
uborkaszelet
Elkészítés: long drinkes, vagy csőpoharat tele jéggel, rámérni a pálinkát, teleönteni ciderrel, majd a pár csepp bitter. Megkavarni. Még a végén kaphat egy kis narancs peelt, melyet úgy készítünk, hogy gyümölcshámozóval szelünk egy kis narancshéjat, és a benne lévő illóolajat egy csavaró mozdulattal ráspricceljük az ital tetejére. Díszítés narancs darabokkal, illetve uborkaszelettel.
Szerintem elég karácsonyi ital – ha szeretjük a hideg italokat télen. Persze más ciderből is elkészíthetjük. Ha akarjuk.
Lehet, legközelebb azt is leírom, hogy a két klasszikus almás koktélt, az Appletinit és Summer Fresht hogyan írtam át Cziderre.
Egyébként italt készíteni is olyan, mint festeni. Ha megszületik bennem a kép, már csak le kell fessem. Szóval megszületik az ital a fejemben, és már csak le kell próbálni, az arányokat pontosítani – mint a címben.